Deze dag was het weer eens zover. Mocht weer mijn medewerking verlenen aan het radioprogramma Zondagsport 80 op RTV80.
Maar voordat ik aan de uitzending begon ben ik eerst even in alle vroegte een klein stukje door Egmond gelopen en wat foto’s gemaakt. Deze foto’s daarna, onder het genot van een kopje koffie en een broodje, klaar gemaakt voor publicatie. Dit alles in het gezellig restaurant, vrolijk en vriendelijk personeel, Jooi.
Op de foto’s zijn onder andere de volgende beeldwerken, objecten en monumenten te zien:
Vuurtoren J.C.J. van Speijk.
Een van de oudste vuurtorens van Nederland. Ook is de voet van de vuurtoren een graftombe van zijn naamgever. De vuurtoren is gebouwd tussen 1933 en 1934. Hij is nog steeds actief, weliswaar onbemand. Zeker voor de pleziervaart is hij nog steeds een belangrijk herkenningspunt.
Beeld van Joop Smit.
Joop Smit was de winnaar van de eerste halve marathon van Egmond. Met een tijd van 1:14:15 wist deze Egmonder de eerste editie op zijn naam te schrijven. De dorpsvereniging, gemeente Bergen en de organisatie van de 1/2 marathon hebben beeld betaald. 50 jaar na overwinning van Joop Smit is het beeld onthuld op de noord boulevard.
Het Derper Vraauwtje.
Een bronzen beeld wat symbool staat voor alle vissersvrouwen die thuis achterbleven. Langs het voetpad van de Vureboetsduin, wat een geliefde plek was, voor vissers en vissersvrouwen, om uit te kijken over de zee. De stenen sokkel van het beeld is van op het strand gevonden stenen opgebouwd. Waarschijnlijk zijn de stenen van het door de zee verzwolgen oude huizen en kerk van Egmond.
Jaepie Jaepie
Het beeld van de Jacob Glas. Jacob Glas een van de bekendste medewerker van het Egmondse reddingsstation. 40 jaar lang was hij hier actief. Als roeier, bootsman en kapitein. In die periode waren het nog roeireddingsboten. Een voorbeeld van dit soort boten is ook vereeuwigd is een beeld. Ook hiervan tref je hieronder een foto aan. Het beeld Jaepie Jaepie is een eerbetoon aan alle reddingswerkers.
Roeireddingsboot
Het vaartuig dat door de reddingsmaatschappij is gebruikt in de periode vanaf 1912 tot 1939. De originele boot nr 5 is te zien in het museum. Het beeld is een herinnering aan de vele schipbreukelingen die deze boten hebben gered.
Nijntje
Op vele plekken in Egmond zul je de creaties van Dick Bruna aantreffen. Dick Bruna verbleef veel in Egmond, waar hij ook zijn creatie Nijntje heeft bedacht. Begonnen als een verhaaltje voor zijn kinderen tijdens hun vakantie in Egmond.
Als laatste foto van de boei die vlak bij het station van de KNRM staat.
Wil je meer foto’s zien over Egmond? Ga dan naar beeldverhaal.eu